Wordt verwacht: Cursus steenmeel en bodembiologie bij natuurbeheer 2024

Datum/Tijd
1 februari 2024 - 27 februari 2025
09:30 - 16:00


Inhoud

Cursus bodemmineralen, bodemverwering en gesteentemelen en bodembiologie bij natuurbeheer

In het natuurbeheer en natuurontwikkeling ondervinden we de gevolgen van verwering van ons basisgesteente. Daarom worden geregeld gesteentemelen ingezet om deze gevolgen te mitigeren. Om de bestaande kennis beter in te kunnen zetten en adviseurs en beheerders meer inzicht te geven organiseert het Adviesloket Bodem en Natuur een cursus over dit onderwerp. Natuurlijk bekijken we bodemmineralen, bodemverwering en steenmeel in samenhang met het bodemleven!

In deze cursus gaan we in de ochtend in op processen die de basis van onze bodem bepalen: Wat is ons Nederlandse basisgesteente? Hoe is dit ontstaan Hoe ziet verwering eruit? Welke condities bepalen de verweringssnelheid? Tot welke problemen leidt de verwering?

In de middag gaan we in op de mitigerende maatregelen die we kunnen toepassen: Welke soorten gesteentemelen zijn er? Welke eigenschappen hebben deze soorten gesteentemelen? Hoe bepaal je wanneer je welke gesteentemelen gaat toepassen? Waar komen de gesteentemelen vandaan en wat is de impact op deze plek van de winning? Welke alternatieven voor gesteentemelen zijn er?

Hoe is ons basisgesteente ontstaan? Hoe is dat getransporteerd? Waar uit de gesteente cyclus komt het steenmeel dat je wilt toepassen? En wat is het gevolg voor opneembaarheid?

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen met belangstelling zoals terreinbeheerders, ecologen, adviseurs agrarisch natuurbeheer, landbouwinclusieve ondernemende natuur mensen, natuurinclusieve boeren.

Praktische informatie

We zijn deze cursus aan het herontwikkelen. Eerder draaide deze cursus in 2021. Dat was fijn maar we zijn met nog een potentiele andere docent in gesprek. We hopen dan dit complexe onderwerp begrijpelijk weg te zetten. Misschien in 1dag maar mogelijk ook in 3 ochtenden.

Er zijn per cursus 20 plaatsen beschikbaar. De cursus gaat door bij 12 aanmeldingen.

Opgeven cursus

Heb je belangstelling? Geef je dan op via het onderstaande formulier. Als de cursus concreet geworden is sturen we je een bericht.  Heb je nog specifieke vragen? Neem dan contact op met Kristianne van der Put (kristianne.vanderput@bodemennatuur.nl, 06-50871967).

In company dit onderwerp bij de kop pakken? Dat kan natuurlijk ook! Kristianne hoort het graag.

 

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.