Cursus steenmeel en bodemleven bij natuurbeheer 2022

Datum/Tijd
17 mei 2022
10:00 - 16:00


Inhoud

In het natuurbeheer en natuurontwikkeling ondervinden we de gevolgen van verwering van ons basisgesteente en wordt daarom geregeld gesteentemelen ingezet om deze gevolgen te mitigeren. Om de bestaande kennis beter in te kunnen zetten en adviseurs en beheerders meer inzicht te geven organiseert het Adviesloket Bodem en Natuur een cursus over steenmeel én bodemleven.

In deze cursus gaan we in de ochtend in op processen die de basis van onze bodem bepalen: Wat is ons Nederlandse basisgesteente? Hoe is dit ontstaan Hoe ziet verwering eruit? Welke condities bepalen de verweringssnelheid? Tot welke problemen leidt de verwering?

In de middag gaan we in op de mitigerende maatregelen die we kunnen toepassen: Welke soorten gesteentemelen zijn er? Welke eigenschappen hebben deze soorten gesteentemelen? Hoe bepaal je wanneer je welke gesteentemelen gaat toepassen? Waar komen de gesteentemelen vandaan en wat is de impact op deze plek van de winning? Welke alternatieven voor gesteentemelen zijn er?

Hoe is ons basisgesteente ontstaan? Hoe is dat getransporteerd? Waar uit de gesteente cyclus komt het steenmeel dat je wilt toepassen? En wat is het gevolg voor opneembaarheid?

Didactiek

De cursus wordt gegeven Gino Smeulders, de Biogeoloog onder begeleiding van Kristianne van der Put. Kristianne draagt zorg voor de didactische invulling: het activeren van achtergrond kennis, onderzoeken van kennisleemten.  Gino Smeulders presenteert inhoudelijke kennis over basisgesteenten en gesteentemelen. Kortom: geen cursus van achteroverzitten en luisteren, maar nieuwe kennis actief integreren met jouw reeds bestaande kennis.

Docenten

  • Gino Smeulders, de Biogeoloog
  • Kristianne van der Put

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen met belangstelling zoals terreinbeheerders, ecologen, adviseurs agrarisch natuurbeheer, natuurinclusief boeren en andere wakkere mensen.

Praktische informatie

  • Dinsdag 17 mei, 10:00 tot 16:00 uur
  • Locatie: midden Nederland
  • Kosten: 325,- excl BTW (393,25 incl BTW)
  • Inclusief biologische lunch
  • Iedereen is welkom.

Er zijn per cursus 20 plaatsen beschikbaar. De cursus gaat door bij 10 aanmeldingen.

Opgeven cursus

Wil je je aanmelden? Geef je dan op via het onderstaande formulier. Heb je nog specifieke vragen? Neem dan contact op met Kristianne van der Put (kristianne.vanderput@bodemennatuur.nl, 06-50871967).

Wel interesse maar kan je niet op deze data? Of is het te ver weg? Laat het weten. Bij voldoende belangstelling organiseren we deze cursus nog een keer op een andere locatie.