Cursus Bodemleven in Beeld – midden NL najaar 2024

Datum/Tijd
19 november 2024 - 3 december 2024
08:30 - 12:30

Locatie
Hoeve Groot Zandbrink
3831 SE Leusden


De bodem is de basis.  Ook voor de natuur. Maar wat weet u als (agrarisch-) natuur-beheerder over bodemleven? Hanneke Hiettink van BodemWereld neemt ons mee opsafarie in de bodem. Lettelijk gaan we kijken wat daar krioeld. Hanneke werd opgeleid door Elain Ingham om bodem te beoordelen op bodemleven. Hanneke heeft zelf 12 ha natuur onder haar hoede maar komt uit een hele andere sector. Om beter voor deze 12 ha te kunnen zorgen volgde ze de deeltijd opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Larenstein. Het bleek dat ze daar niets leerde over bodemleven en daarom volgde de studie bij Elain Ingham.

Kern van de cursus:  Hanneke neemt ons mee op haar zoektocht naar de natuur onder onze natuur. Je krijgt hierbij een brede kijk op het leven onder de grond en hoe je daarvoor kan zorgen en het misschien kan sturen.  We richten ons in de cursus vooral op kruidenrijk grasland. Aan bod komt onder meer:

  • Wat is bodembiologie?
  • Natuurtype en bodemleven.
  • Waarde schimmels en bacteriën in de bodem
  • Indicatoren voor een goed bodemleven en vegetatie
  • Wat doet bemesting, wat doen mineralen eigenlijk?
  • Bodemleven en kruidenrijke graslanden / natuurakkers
  • Enten van bodemleven

Doelgroep: Deze cursus is geschikt voor iedereen met belangstelling zoals terreinbeheerders, ecologen, planopstellers voor bloemrijke bermen, adviseurs agrarisch natuurbeheer en boeren die natuurinclusief (willen). Vooral interessant voor diegene die met beheer van graslanden en akkers bezig zijn, vooral op de wat voedselrijkere gronden, vaak voormalige landbouwgronden. Deze cursus is aanvullend op de cursus van René Jochems ‘Bodembiologie bij Natuurbeheer’ en op de cursus Bodembiologie bij Bosbeheer.

Door: Groeibalans, Hanneke Hietink, wwwBodemWereld.nl
Organisatie: Vlechtwerk, Kristianne van der Put

Praktische informatie Cursus:

  • 2x een ochtend van 8:30-12:30.  19 november en 3  december 2024
    Locatie: Groot Zandbrink

Kosten: €425,- excl BTW
Er zijn per cursus 20 plaatsen beschikbaar, de cursus gaat door bij 12 aanmeldingen.
Wil je als particulier aan deze cursus meedoen? Maar vind je de cursus te duur? Laat het ons toch weten. Want bij voldoende belangstelling kunnen we mogelijk een speciale prijs voor je maken. Niet geschoten is altijd mis 😉

Opgeven cursus

Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met  Kristianne van der Put (kristiannevdput@gmail.com, 06-50871967).

Wel interesse maar kan je niet op deze data? Of is het te ver weg? Laat het weten. Bij voldoende belangstelling organiseren we deze cursus nog een keer op een andere locatie. Ook organiseren we regelmatig incompany cursussen

Opgeven cursus Bodemleven in Beeld – midden NL najaar 2024